Från regeringar till vanliga medborgare måste vi alla besluta oss för fred. Årets tema för fredsdagen är ”Åtgärder för fred: vår ambition kring de globala målen för hållbar utveckling”. För att nå dessa mål behöver vi fred, och samtidigt erbjuder målen en grund för hållbar fred mellan folk och människor.
Fredsdagen är ett tillfälle att enas i syfte att stärka en fredskultur. Den här dagen uppmanar vi till iakttagande av en vapenvila i krig och konflikter med en icke-våldslösning på oenigheter som mål. Låt oss ompröva militära lösningar på tvister och stödja fred på grundval av mänskliga rättigheter och en öppen dialog över språkbarriärer som den bättre lösningen.
Som en enad mänsklighet står vi trots allt inför många utmaningar. Krig, klimatförändringar, fattigdom, sjukdomar och hunger orsakar outhärdligt lidande för miljontals människor. Vi behöver fred och enighet för att övervinna svårigheter och för att uppnå en mer rättvis, jämlik och säker framtid där kommunikationen är öppen, ärlig och jämlik.
Krig och fientlighet har materiella och kulturella orsaker. För att få slut på de materiella orsakerna till konflikter måste vi minska ojämlikheten. För att få ett slut på de kulturella orsakerna till hat måste vi erkänna vår gemensamma mänsklighet och vårt gemensamma ansvar som förvaltare av vår planet. För att börja närma oss detta, måste vi prata tillsammans och, utifrån det samtalet, tillsammans agera, bygga och bevara. Det internationella språket esperanto, genom sin gemensamma bas och med talare över hela världen, erbjuder en väg till den enhet i mångfald som mänskligheten måste sträva efter.
Esperantos bidrag till en fredlig värld ligger just i att föra människor samman genom ett gemensamt språk, utöver lokala och nationella språk. I esperantorörelsen erkänner vi varandras mänsklighet genom att lära känna varandra, och vi använder aktivt det språket till stöd för FN:s mål för fred och i synnerhet för målen för hållbar utveckling. ”Genom fredens och harmonins väg kan vi åstadkomma vad som helst", sa esperantos skapare Zamenhof en gång. Och han hade rätt. Låt oss därför skapa en bättre värld för alla, där alla är välkomna och alla har samma grundläggande rättigheter.