Kalendaro-kalender

Kalendaro

04
maj
ABF-domo, 5 tr, Värmlandsrummet 534
-
Stockholm
Datum: 04 maj 2018
Kantvespero. Ni ekzercos kantojn por la Printempa Festo, espereble kun Anna kaj Gunilla.

09
maj
Klubejo
-
Malmö
Datum: 09 maj 2018
Ordinara kunsidoPoste Per-Olov Johansson rakontos pri Tessin, Sergel kaj Roslin.

10
maj
Kattegatt
Datum: 10 maj 2018
Årsmöte för SEF på kryssning mellan Köpenhamn och Oslo, i samarbete med norska och danska förbunden.

25
maj
Soiles Kvarterslokal
-
Stockholm
Datum: 25 maj 2018
PRINTEMPA FESTO / VÅRFESTvendrede je 18.00 enkvartala ejo de Soile, Ringvägen 76, teretaĝo,enirejo de malantaŭa flanko de la domo. Printempa Festo okazos en vendredo 25, majo en Ringvägen 76,

28
jul
Lissabon, Portugal
Datum: 28 juli 2018
Universala Kongreso en Lisbono, Portugalio, temo, Kulturoj, lingvoj, tutmondiĝo: Kien nun? Världsesperantokongress i Lissabon,

Tipsa oss gärna

Här lägger vi in allt möjligt som händer inom esperantovärlden, särskilt i Sverige och Norden.

Om du vill tipsa om flera händelser samtidigt

Skicka e-post till kalendaro (a) esperantosverige (.) se.

Använd då listan i formuläret för att få med all relevant information!

Namn och e-post för dig som lämnar uppgifterna

Info om arrangemanget

Vem arrangerar?

Ett förbund?
Klubb i

Mer info

Jag är medveten om att jag måste skicka in tips i god tid samt fylla i alla uppgifter för att inte riskera förseningar.

Svaret är 42

Hemsidesansvarig, tillika internationellt ansvarig för översättningen till esperanto av hemsidesprogrammet Joomla! berättar lite om sina vedermödor. Nu är 42% av 67 000 ord korrekturlästa och godkända. Det rörliga slutmålet närmar sig.

Nu har jag översatt allt och håller på att korrekturläsa och godkänna alla textsträngar. Totalt ligger antalet ord alltså på ca 67 000. Det innebär att jag har lite drygt 40 000 ord kvar att kontrollera. Det verkar komma att ta runt 50 timmar. Det borde hinna bli klart innan jul.

Joomla! är ett program som gör livet lättare om man vill göra hemsidor. Det finns uppenbarligen många i esperantovärlden som använder systemet. Bland annat lär Heroldo använda det, och jag vet att förbundet i Brazilien gör det, eller har gjort det...

Joomla! brukar rankas bland de tre största programmen för hemsidestillverkning vid sidan om ren kod (html, php, js, css osv). Det fungerar på samma sätt som en ordbehandlare, fast det är en hemsidesbehandlare så att man slipper programmera själv. Esperanto är ett av ca 60-70 olika språk som finns eller håller på att översättas för programmet. Just nu ligger vi väldigt bra till, i toppligan bland dem som klarat av hela jobbet.

Översättningsjobbet sker på en hemsida där det finns många olika program som man kan översätta till vilket språk man vill. Man ansöker om att bli medlem i respektive grupp. Tyvärr är inte kvaliteten något som alla medhjälpare sätter i fokus, så jag har en del rättelser att göra av en individ som har "hjälpt till". Bland annat har han "rättat" sånt som redan är översatt till felaktigheter eller på ett sätt som inte stämmer med de principer Sara, Puff och jag ställde upp när vi började det här jobbet för flera år sedan.

Nu kanske du undrar varför i hela friden vi inte blivit klara om vi började för flera år sen! Programmet har utvecklats och det ändrades en hel del för ett par år sedan. Det är mycket av det jag håller på med nu. Gamla saker har ändrats i originalet och måste åtgärdas. Sorgligt nog är det många gånger bara en punkt som ska läggas till i slutet på en mening, men det tar tid att kontrollera hela meningen ändå.

Stella Lindblom

Skriven av : Stella Lindblom

Please publish modules in offcanvas position.